Саудитска Арабия подари на ООН част от покривалото на Кябе

Саудитска Арабия е направила на Организацията на обединените нации щедър подарък – част от покривалото на Свещената Кябе в Мекка.
„Аз с радост се присъединявам към Вас по случай пренасянето на този великолепен подарък от Саудитска Арабия в ООН.” – казал в изявление пред медиите генералният секретар на международната организация във връзка с предаването на частта от кисвата в щаб-квартирата на ООН в Ню-Йорк.
Бан Ки-Мун казал, че е чест за организацията да притежава „този образец на културното наследство и традиция на СА”.
Връчването на подаръка е станало на церемония с участието на постоянния представител на Саудитска арабия в ООН Абдуллах Ал-Муаллим и генералния секретар на ООН.
За първи път част от кисвата е била подарена на ООН в началото на 1980 година, но през 2014 годин, поради ремонта в Индонезийската зала, където тя се съхранявала, е била върната в Мекка за реставрация.
Покривалото на Кябе се състои от петдесет копринени парчета плат, украсени с калиграфски надписи - айетите от Корана, избродирани със злато и сребро.
Кисвата се подменя всяка година на 9-ия ден от месец Зул-Хиджа.
Старата кисва, която една година е покривала Кябе, се разрязва на малки парчета, които се връчват на високопоставени лица, почетни чуждестранни гости и организации.
В миналото части от кисвата се предавали на съхранение на специални хора – пазители на покривалата на Кябе. В последствие саудитските монарси са решили да ги предават на различни мюсюлмански страни във вид на подарък.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.