Правителството плаща 7 668 евро на Вели Караахмед

В сряда правителството реши да изплати 7 668 евро на Вели Караахмед, който през февруари осъди България в Страсбург за побоя пред джамията „Баня Башъ”. Четири години след нападението пред Божия храм жителят на Рудозем, който е един от мюсюлманите, пострадали от агресията на симпатизантите на партия „Атака”, спечели делото след като не получи справедливост в родината.
Европейският съд по правата на човека осъди страната ни да плати 3 000 евро обезщетение за неимуществени вреди и 4 668 евро за разноски по делото. Присъдата се основава на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи, който повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност. Отбелязано е още, че заради сблъсъците пред джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения. Седем човека са били подведени под отговорност по третото, без досега да е ясно дали са били изправени пред съда. Отчита се, че градският прокурор на София също е открил следствие, от което досега няма резултат.
Жалбата до съда в Страсбург е заради ксенофобското нападение над молещите се в джамията от страна на представители на политическа партия “Атака”, които и досега не са наказани за насаждане на религиозна омраза.
Прокуратурата е образувала три досъдебни производства, от които две са прекратени. Вели Караахмед се изправя срещу целия държавен апарат. Застана с името си и се бори за справедливост не само за себе си, но и за цялата мюсюлманска общност и жителите на страната ни.
Източник: http://www.otzvuk.net


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.