Мястото на религията в обществения живот

Религията представлява цялостно учение, състоящо се от Аллахови правила, чрез които разумните хора ще постигнат своето щастие, основавайки се на волята и желанието си.
Религията сочи на човека истинската му същност: откъде идва и накъде ще се насочи, каква е целта на раждането му и стремежът на неговия живот. Религията ни учи как да служим на Създателя ни и как да изпълняваме нашия човешки дълг пред сътворените. В този смисъл няма съмнение, че става дума за религията ислям. В един от Своите свещени айети Всевишният Аллах повелява: "Няма съмнение, че ислямът е религията при Аллах" (Ал-и Имран, 3:15).
"А който търси друга религия освен исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния му живот той е от губещите" (Али Имран, 9: 85).
Религията е най-мощният фактор, който подтиква хората към взаимопомощ, утвърждава добрата нравственост в обществото и гарантира социалната справедливост. Чувството за религиозност и страхопочитанието, което изпитваме към Аллах, контролират всякога и навсякъде човека, предпазват го от злините и го насочват към добро и добродетелност.
В днешно време, въпреки всевъзможните удобства и техническия прогрес, напрежението, безпокойството и тревогата у хората продължават да нарастват и за съжаление достигат огромни размери. Употребата на опиати, на алкохол, неуредиците и дрязгите в семейния живот, самоубийствата, жестокостите, войните и агресиите, кражбите, насилието и терорът преобръщат из основи моралното здраве на обществото. Всичко това до голяма степен е следствие от това, че нашият съвременник се е отдалечил от верските и моралните ценности и не обръща достатъчно внимание на посланията от Всевишния Аллах. Ала целта на ислямската вяра е да изкове пречисти поколения и общества, омесени с наука и вяра.
Религията предпазва човека от душевно напрежение и злини. Тя повелява работа и труд, забранява мързела. Не позволява да надделява чувството на мъст, завист и вражда. Внушава милост и опрощаване дори на враговете ни. Забранява пиянството, хазартните игри и прелюбодеянието. Убийството на един единствен човек тя приема като посегателство върху цялото човечество. Смята за най-голям грях човек да посегне на собствения си живот. Религията ни препоръчва да бъдем търпеливи при нещастията и бедствията. Тя ни напомня, че единствено при Всевишния Аллах можем да се приютим при самота и безизходица. Впрочем Всевишният Аллах напътства по следния начин онези, които Му вярват, че ще постигнат щастие и благополучие по следния начин: "О, да знаете,че единствено при споменаването на Аллах сърцата се успокояват" (ер-Раад,13:
26).
"Да, за приближените на Аллах не ще има страх и не ще скърбят. Които вярват и са богобоязливи, за тях е радостната вест в земния живот и в отвъдния" (Юнус,10 :62-64).


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.