Дженнетът – мястото на вечното щастие

Когато на дадем ухо на вътрешния ни мир, разбираме, че ние живеем с мечтата за вечен живот, че ни гнетят различните притеснения в живота и ни радват красотите му.
Нас ни тревожи лъжовният и преходен свят и ние не изпитваме истинско щастие в света и нещата в него. Такива същества като човека не заслужават да бъдат занимавани с обикновени неща, а да нададат ухо на онези въжделения, които занимават душата му. В тази връзка Всевишния Аллах, Който е сътворил човека и го познава най-добре, повелява следното: “Знайте, че онези, които вярват и сърцата им се успокояват при споменаването на Аллах. О, да, при споменаването на Аллах сърцата се успокояват.” (ер-Ра‘д, 13: 28)
Най-голямата мечта и цел на човека трябва да бъде спечелване благоволението на Твореца. Онези, които следват тази цел в живота си на този свят, освен че постигат своето щастие, но и в отвъдния свят ще пребивават в дженнета. Казано с други думи, онези, които живеят с Него, постигат благополучие и на двата свята. А онези, които се отдалечат от Него, ще изпитват притеснения както на този, така и на отвъдния свят.
Онези, които вярват и изживяват живота си с праведни дела, след смъртта си ще попаднат в дженнета.Дженнетът е мястото, където ще пребивават безкрайно време онези, които се страхуват да се явят като грешници пред Аллах и пречистват нефса си от злините. Аллах (дж.дж.), Който призовава хората да отидат в страната на щастието, осеяна с красота, повелява следното: „Съревновавайте се за опрощението на вашия Създател и за да постигнете дженнета обширен колкото земята и небесата“.
Това място е приготвено за онези, които се плашат от Аллах.” (Ал-и Имран, 3: 133)
За да получат тази прекрасна награда хората трябва преди всичко да вярват. След като повярват трябва да изпълнят задълженията си към своя Създател, към себе си, към своето семейство и съотечествениците си. А когато се наложи да пожертват имота и живота
си по пътя на Аллах, да се трудят за добруването на хората, да набавят по позволен начин прехраната си, за да заслужат да бъдат жители на този щастлив кът.
Аллах Теаля разкрива по следния начин качествата на
пребиваващите в рая: „...И се боят от своя Създател, и се боят от лошата равносметка и които търпят, стремейки се към лика на своя Аллах, и изпълняват намаза, и раздават скрито или явно от онова, което Ние сме им дари ли и отблъскват с добрина злината, за тях е последната обител – градините Адн.
Ще влязат в тях и те, и който е праведник сред техните бащи и съпруги, и потомци. И меляикетата ще влязат при тях от всички врати: Мир вам, че изтърпяхте! И колко прекрасна е последната обител!“ (ер-Ра‘д, 13:22-24)
В сура Зумер нашия Създател разкрива по следния начин положението на онези, които ще пребивават в
дженнета: „Онези, които избягват да се противопоставят на своя Господар, ще поемат на групи към дженнета. Кога то достигнат до него, вратите ще се разтворят и пазачите на дженнета ще им кажат: „Привет вам, вие сте пречисти. Заповядайте, влезте в дженнета, където ще останете вечно!”
Там те ще видят най-различни райски блага, някои от които напомнят земните, а други, които никога не сме си представяли, неща далеч от нашата представа и описания. Там ще намерят всичко, което душите желаят, а очите мечтаят да видят.  „Обитателите на дженнета имат каквото пожелаят. И ще им се каже: „Мир!” Слово
от милосърдния Аллах!” (Ясин, 36: 55-58)„Аллах, доволен от тях, и те са доволни от Него.” (ел-Маиде, 5: 19)


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.