Главния мюфтия бе домакин на ифтар в чест на дипломатическия корпус

„Имам удоволствието да ви приветствам с добре дошли на вечерята Ифтар, по случай свещения месец Рамазан. Една от спецификите на този месец е, че той  събира около трапезата хора представители на различни общности, независимо от религия, етнос, националност и обществен статус. На една маса сядат бедни и богати, работници и работодатели, политици и обикновени граждани”, каза в своето слово главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той бе домакин на тържествен ифтар в чест на дипломатическия корпус.
По думите му ифтарът е  естествен израз на уважение към всички хора, които Аллах Теаля сътворил в превъзходен облик като синове на Адем.
„Ислямът е цивилизационен модел, който чрез своята високоморална ценностна система е доказъл универсалността си. Не са малко опитите на злодеятелите в световен мащаб, да почернят ислямската религия, но с помоща на Всевишния Аллах подобни користни цели няма, да помрачат истинското лице на Исляма и поставят разделителна линия между хората”, заяви главния мюфтия. Той посочи за пример случващото се в Карлово и амбициите ма местната власт да подменят предназначението на карловската „Куршум джамия”.
 Духовния лидер е убеден, че омразата няма да вземе превес, защото тя е израз на слабост, а вярващите хора не са слаби. Не бива да се допуска  религията да бъде инструмент в ръцете на хора, които биха я  използвали за постигането на политически цели.
Религията по думите на главния мюфтия е съкровена и неизменна част от нашето съществуване, и не бива да се похабява за постигането на преходни върхове.
„Качеството Ви на пълномощни и извънредни представители  на вашите народи и любезното Ви присъствие тази вечер в Главно мюфтийство е рядък символ олицетворяващ обединението на народите”, подчерта главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.