Има ли потребност от хелял продукти на българския пазар?

Според едно социологическо изследване в България около 40 процента от мюсюлманите консумират свинско, което е много сериозен проблем от религиозна гледна точка. Но ако се има предвид, че някои мюсюлмани умишлено или неумишлено консумират различни промишлени продукти съдържащи свински или алкохолни субстанции, проблемът става още по-сериозен. Осъзнавайки своята отговорност в това отношение Главно мюфтийство от няколко години се опитва да улесни прехранването на мюсюлманите с хелял храни, поощрявайки различни фирми да предлагат на пазара чисти от религиозна аспект храни. Също така се провежда информационна кампания в рамките на която се изнасят лекции и беседи, публикуват се различни материали, както и бяха отпечатани над 30000 екземпляра книжки за вредата на свинското.
В продължение на тези дейности на 11 юни в Медийно-културния център на Главно мюфтийство бе организирана дискусия за пръв път от рода си в страната ни на тема „Хелял продукти в България“. По време на мероприятията на дневен ред се поставиха актуални въпроси свързани с хелял храните. Имамът на гр. Сърница Саид Мутлу експертно и достъпно за присъстващите представи разбирането за хелял в светлината на Корана и сюннета, а медицинският експерт д-р Акиф Шабанов дискутира въпроса захеляла от медицинска гледна точка, наблягайки на формулировката „Здрав дух в здраво тяло”. Интерес представляваха и докладите на председателя и члена на Комисията за издаване на сертификати „Хелял“ към Главно мюфтийство Халил Ходжов и Бейхан Мехмед, които изложиха състоянието на хелял сертифицирането в световен мащаб и на българския пазар. Те представиха историята и дейността на комисията и изброиха хелял-сертифицираните фирми в България, както и бяха посочени някои проблеми, с които се сблъсква комисията.
За дискусията бяха поканени представители на всички хелял-сертифицирани фирми в България. Някои от тях присъстваха на мероприятието, а г-жа Десислава Дичева от фирма „Кармела 2000“ ООД гр. Велико Търново даде подробна информация за процеса на хелял-сертифициране на фирмата им, предимствата и ползите от сертификата за тях.
Накрая беше осигурена почерпка от сертифицираните фирми, което даде възможност за дегустация на хелял продукти, които могат да се намерят на българския пазар – сладкиши, тестени изделия, млечни продукти.
Присъстващите и организаторите на форума останаха доволни от мероприятието и се наложи мнението, че е необходимо подобни форуми да се организират в различни райони на страната, където живеят повече мюсюлмани.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.