Жителите на Китай ще се запознаят в изложба с изобретения на Ибн ал-Хайсам

В Китай ще бъде открита първата по рода си за страната изложба под надслов „1001 изобретения в памет на Ибн ал-Хайсам”. Това ще се случи в рамките на тамошния Фестивал на науката.
Темата на китайския празник на науките, който ще се проведе в пекинския изложбен център в края на месец юли, ще бъде „Светлина и цветове” и ще доразвива идеята на ООН, обявила 2015 година за „Международна година на светлината и оптичните технологии”. Проектът „1001 изобретения” ще участва в китайския фестивал в качеството си на партньор на международната организация, инициирала този фестивал.
В съответствие с темата мюсюлманският учен от ХI век Ибн ал-Хайсам, известен със своите разработки в областта на оптиката, ще бъде представен със свои трудове. Той е избран за почетен гост на фестивала със своите изобретения.
В тематичната експозиция на китайския фестивал посетителите ще могат да видят гигантска действаща „камера-обскура”, да гледат филми за учения, да присъстват на демонстрация на оптически явления, като по този начин ще бъде отбелязани 1000 години от написването съчинението на Ибн ал-Хайсам „Китаб ал-маназир” – “Книга за оптиката”.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.