С хатим-тържество беше открита новата джамия в Късак

Новата джамия в с. Късак, общ. Доспат беше официално открита на 17.05.2015 г. от Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи. Само в рамките на една година, с дарения изцяло от местното население и с доброволен труд, на мястото на старата джамия жителите на селото издигнаха нов и модерен молитвен дом. Новата джамия, която разполага с учебен корпус, голяма молитвена зала, кухня със столова и помощни помещения вече ще посреща всички нужди в организацията на религиозния живот на мюсюлманите от с. Късак. Събитието се превърна в двоен празник, тъй като 41 деца от селото направиха първия прочит на Свещения Коран в живота си. Децата рецитираха знамения от Корана наизуст, разясняваха тяхното значение на български език и отправиха поучителни наставления към хората, с които разчувстваха всички присъстващи.

Събитието, което се състоя на площада пред джамията събра над 3000 души от община Доспат и съседните общини. Официални гости на тържеството бяха Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, Зам.-главния мюфтия Бирали Бирали, Районния мюфтия на София Мустафа Избищали, Районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, Районния мюфтия на Благоевград Айдън Мухаммед, съдомакинът на тържеството – Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, народните представители Мустафа Карадайъ и Хюсеин Хафъзов, Директорът на СОДУ-Момчилград Ахмед Бозов, Председателя на Общински съвет-Доспат Елин Радев, кмета на с. Късак Джамал Шалганов, много имами и представители на Мюсюлмански настоятелства от областта и страната, бизнесмени, политици и общественици. 

В своето приветствено слово Районният мюфтия на Смолян поздрави жителите на с. Късак за тяхната инициативност и постоянство при строежа на джамията. Той припомни основната функция на джамията като средище за решаване на обществените въпроси. „Истинската украса на джамиите са хората и именно децата, направили хатим са перлите на тази джамия, които в годините напред ще растът”, каза мюфтията и заключи, че инициативността и енергията на жителите на с. Късак са пример, който трябва да бъде пренесен и в други места в страната.

Главният мюфтия разясни отговорността на мюсюлманите за запазването и развитието на ислямската религия и изрази своето задоволство, че освен материалната страна в този процес, изразяваща се в изграждането на новата джамия, жителите на Късак са изградили и нейният духовен облик чрез обучението на подрастващите мюсюлмани. Той насърчи младите да продължават образованието си в различни области на обществения живот, но най-важното е те да бъдат добри мюсюлмани и отговорни граждани на страната. 

На децата бяха връчени подаръци от името на Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, от Районно мюфтийство – Смолян, от народният представител Мустафа Карадайъ и от населението на селото. Тържеството завърши с обяд за всички гости и присъстващи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.