Изявление на Главно мюфтийство по повод въззивно търговско дело № 964/2014 г. на САС и спекулативната и некоректна информация изнесена от представители на местната власт

Главно мюфтийство е силно възмутено от некоректното и спекулативно поведение на представители на местната власт (кметовете на Кюстендил и Карлово), които без да са страна по съответното съдебно производство изразяват становище и чрез манипулативна и популистична реторика се опитват да получат дивиденти. В контекста на предстоящите местни избори поведението на местната власт ясно удостоверява липсата на легитимни политически идеи и какъвто и да е хоризонт на политическа далновидност в услуга на обществото.
 
Във връзка с изявленията на горепосочените кметове на общини относно решение по въззивно търговско дело № 964/2014г. на Софийски апелативен съд Ви уведомяваме за следното:
 
1. Софийски апелативен съд не е последна инстанция по делото и решението на съда не е влязло в сила.  Дори и да отменя решението на Софийски градски съд за установяване на правоприемство, решението на апелативен съд не е в смисъл на липса на правоприемство между Мюсюлманско изповедание и съществувалите преди 1949г. религиозно просветни юридически лица, а в смисъл на прекратяване на процедурата, поради възможността правоприемството да бъде установено по друг съдебен ред. Ето защо след получаване и запознаване с решението на Софийски апелативен съд, същото ще бъде обжалвано пред Върховен касационен съд;
 
2. Изявленията на кметове на различни общини и конкретно на Кюстендил и Карлово са най-малко неуместни и некоректни. На първо място защото нито кметовете, нито общините са страна по това дело. Делата, с които Мюсюлманско изповедание претендира да бъде установено, че е собственик и да му бъдат върнати недвижими имоти, както в градовете Кюстендил и Карлово, така и в други градове на страната са различни от делото за правоприемство. Те са с различен предмет и са подсъдни на други съдилища.
 
Обръщаме се към политическите представители в България с апел да не използват горецитираните дела, с които Мюсюлманско изповедание отстоява своите законови правомощия и защитава интереси на мюсюлманската общност въз основа на българските закони, за политически популизъм.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.