Чествания по случай Кутлу доум се проведоха в Казанлък и Добрич

В два поредни дни съответно мюсюлманите от добричко и старозагорско отбелязаха с празнични чествания рождението на Пратеника (с.а.с.). И двете мероприятия се проведоха под мотото „Да живеем заедно в нашето различие“ – националният надслов на тазгодишните тържества по повод святото рождение, организирани от регионалните мюфтийства в страната със подкрепата на Главно мюфтийство.
В Добрич тържествената програма се проведе на 22.04.2014 година от 10:00 часа в сградата на народно читалище „Йордан Йовков” в града. Сред официалните гости на събитието бе вицеконсулът на Република Турция в град Бургас Месут Гидер. Тържеството бе уважено и от заместник-главния мюфтия на републиката Мурат Пингов, районния мюфтия на Варна Танер Вели, Музафер Гедикоглу – заместник - директор на СОДУ – Русе. Имаше и гости от Турция - Юнал Каймаз, Бахадър Кафе. Мероприятието започна с четене на айети от свещения Коран от студента от Висшия ислямски институт Сейхан Мехмед. Пред гостите в препълнената зала районният мюфтия на Добрич Билял Дарджан изнесе приветствено слово, като поднесе специални благодарности към  многоуважаваните гости, отзовали се на поканата му да присъстват на тържественото мероприятие.
Приветствени слова бяха изнесени и от специалните гости на тържеството. Тържествената програма по случай рождението на Пратеника (с.а.с.) съдържаше богата музикална част, за което отговаряха  изпълнителите на религиозна музика от добричката група „Саръсалтук“. Всички присъстващи останаха изключително удовлетворени от тържествената програма.
Следващият ден, 23.04.2015 година, бе празничен за мюсюлманите от старозагорско. По инициатива на Районно мюфтийство – Стара Загора те се събраха в джамията в град Казанлък,  за да отбележат заедно благословеното рождение на Мухаммед (с.а.с.).
Почетни гости на мероприятието бяха заместник-председателят на Председателството  по религиозните въпроси на РепубликаТурция Хасан Кямил Йълмаз и заместник-главният мюфтия на България Ведат Ахмед.
Приветствени слова към гостите отправиха както районният мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан, така и официалните гости на тържеството. Мероприятието беше уважено и от много други мюсюлмани от региона. Гостите изнесоха лекции, в които бе напомнено за това колко е важно да познаваме житието на Мухаммед (с.а.с.), как да се самовъзпитаваме и живеем според неговия пример.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.